SKŁADNIKI
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, pokrojone w cienkie plasterki
- 8-10 pomidorki
- 2 pomidory roma, w plasterkach
- 1 ząbek czosnku, mielonego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 6 liści świeżej bazylii, rozdarte
INSTRUKCJE
- Drożdże ,wody i miodu w misce średniej wymieszać. Poczekaj aż drożdzę urosną.
- Dodaj do mąki pszennej, 1/4 szklanki oleju i 1 łyżeczka soli. Wyrabiać aż będzie gładkie (około 5-8 minut).
- Umieść ciasto w naoliwionej misce i przykryć czystym ręcznikiem kuchennym
- Rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
- Wyłozyć ciasto ma blachę.
- Plastry pomidora umieścić na górze.
- Daj odpocząć około 20 minut.
- Tymczasem nieco skarmelizuj cebulę i czosnek z około 2 łyżki oleju.
- Połóż cebulę na pomidory.
- piec przez około 20 minut.