poniedziałek, 23 września 2013

Foccia z ziołami i pomidorem


SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, pokrojone w cienkie plasterki
  • 8-10 pomidorki
  • 2 pomidory roma, w plasterkach
  • 1 ząbek czosnku, mielonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 6 liści świeżej bazylii, rozdarte



INSTRUKCJE
  1. Drożdże ,wody i miodu w misce średniej wymieszać. Poczekaj aż drożdzę urosną.
  2. Dodaj do mąki pszennej, 1/4 szklanki oleju i 1 łyżeczka soli. Wyrabiać aż będzie gładkie (około 5-8 minut).
  3. Umieść ciasto w naoliwionej misce i przykryć czystym ręcznikiem kuchennym
  4. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
  5. Wyłozyć ciasto ma blachę.
  6. Plastry pomidora umieścić na górze.
  7. Daj odpocząć około 20 minut.
  8. Tymczasem nieco skarmelizuj  cebulę i czosnek z około 2 łyżki oleju.
  9. Połóż cebulę na pomidory.
  10. piec przez około 20 minut.