poniedziałek, 16 września 2013



Pudding chlebowy


starszy chleb który nie nadaję się już za bardzo do jedzenia możmey wykorzystać do zrobienia puddingu.
1 bochenek jednodniowego chleba podartego na kawałki
2 szklanki ciepłej wody
3 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
1 / 2 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki brandy morelowego



















Rozgrzej piekarnik do 250 stopni . W dużej misce, wrzucić razem kawałki chleba i wody,do moczenie chleba. Po umoczeniu chleba wymieszać ze śmietaną.Dodać resztę składników i wymieszać dokładnie. Wyłożyć na miejsce w przygotowanym naczyniu do pieczenia. Piec 60 do 65 minut W innej małej misce wymieszać cukier cukierników i brandy, mieszając, aż będzie gładkie. Wyciągnąć z pieca i polać gotową glazurą.