czwartek, 12 września 2013


Pieczona sałatka z ziemniaków

To przepis na konkretny obiad dla 8 osób.
3kg  dużych ziemniaków
1 opakowania śmietany
5 szt szalotki w plasterkach
2 szklanki tartego sera Cheddar
1/4 szklanki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
5 pasków boczku

















Procedura:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni . Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne.
Piec ziemniaki przez około 1 godzinę lub do momentu aż będą miękkie . Chłodzić ziemniaki w temperaturze pokojowej przez 15 minut.Pokrój ziemniaki w kostkę i włóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj delikatnie do, umieścić w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Piec 30 do 35 minut lub do momentu, az będzie ciepłe w środku. Każda porcje przed podanie polac smietaną oraz ozdobić plastrami szlaotki.