Pieczona sałatka z ziemniaków
To przepis na konkretny obiad dla 8 osób.
3kg dużych ziemniaków
1 opakowania śmietany
5 szt szalotki w plasterkach
2 szklanki tartego sera Cheddar
1/4 szklanki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
5 pasków boczku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni . Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne.
Piec
ziemniaki przez około 1 godzinę lub do momentu aż będą miękkie .
Chłodzić ziemniaki w temperaturze pokojowej przez 15 minut.Pokrój
ziemniaki w kostkę i włóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki i
wymieszaj delikatnie do, umieścić w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
Piec 30 do 35 minut lub do momentu, az będzie ciepłe w środku. Każda
porcje przed podanie polac smietaną oraz ozdobić plastrami szlaotki.