wtorek, 15 października 2013

Kartofle smażone



Obrane i opłukane kartofle pokrajać w plasterki, i posolić. Na patelni rozpuścić masła lub smal-cu i na zrumienione rzucać kartofelki, aby się Kartofle smaż. odrazu podrumieniły. Takie kartofelki najlepsze. do garnirowania befsztyków i innych potraw. Można je mieć oszczędnie]; odgotowując jepierwej, obrać z łuski, krajać ciepłe w plasterki i smażyć w roztopionem maśle lub smalcu.
Wziąć dużych kartofli, obrać, wymyć, wydrąży maleńką łyżeczką, której się zwyczajnie używa Kartofle do wydrążania, aby były takie, jak male karto-wydrążane. felki. Wybrać tyle, ile trzeba, odgotować w wo-  dzie z łyżką masła i trochę soli, wybrać na półmisek i oblać masłem, jak młode kartofle. Można też wydra-żone kartofelki smażyć jak poprzednie na smalcu lub maśle.


Wziąć duże kartofle, wydrążyć środki, ugotować   suchych młodych grzybów, usiekać drobno, do-dać cebuli usmażonej w maśle, pieprzu trochę, jajko surowe, masła, trochę kartofli ugotowa-  nych, wymieszać wszystko razem, nakładać tym farszem wydrążone kartofle, położyć na patelni, polać masłem, wstawić do pieca, aby się upiekły; ale trzeba kilka razy pole-wać masłem; jak się zarumienią, osypać bułka, jeszcze przyru-mienić; wydać na półmisek.  Dwie szklanki zimnych tłuczonych *kartofli prze-puścić przez maszynkę, dodać łyżeczkę masła, Kotlety z kartofli, jedno żółtko, jedno jajko, mąki tyle, aby się dały sformować kotlety. Wszystko to 'dobrze łyżką wymieszać, formować kotlety, obtarzać je w przesianej bulce i smażyć na maśle lub smaku. Podać z sosem grzybowym. Przyrządzić kartofle, jak na kotlety. Po wymie-szaniu masę wyłożyć na stolnicę, posypaną mą-Kluski ką, ciasto krajać i formować okrągłe kluski,kości, orzecha, rzucić na wrzącą wodę, gdy wy-_ płyną, wybrać łyżką durszlakową. Na półmisku polać zrumienionem masłem z bułeczką lub słoninką.