Panada
Zupa powszechnie używana we Francji.
Jedną lub dwie czerstwe bułki francuskie pokrajać na ka-Panada.
walki, zalać 2 szklankami zimnej wody i goto- wać.na małym ogniu
prawie godzinę.
Przetrzeć przez sitko, posolić do smaku.
W razie,
gdyby była gęsta, a powinna być taką, jak kleik, dolać wrzącej
wody. Zaprawić masłem i żółtkami, licząc po 1 żółtku na
osobę. Jest to bardzo pożywna zupa dla chorych i dzieci.
Grochówka
Ugotować smak z różnej włoszczyzny
i oddzielnie ugotować 400 gr.
Grochu .
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o
niania dla dzieci
to odwiedź stronę
http://nianiatrojmiasto.pl/jak-to-dziala.html Gdy jedno i drugie jest już gotowe, przecedzić smak, groch prze- trzeć
przez durszlak, zmieszać razem, posolić do smaku, zapalić mąką,
wsypać majeranku, zagotować i podać z pszennemi grzankami.