wtorek, 8 października 2013

Pyszne Zupy


Panada

Zupa powszechnie używana we Francji. 
Jedną lub dwie czerstwe bułki francuskie pokrajać na ka-Panada. walki, zalać 2 szklankami zimnej wody i goto- wać.na małym ogniu prawie godzinę. 
Przetrzeć przez sitko, posolić do smaku. 
W razie, gdyby była gęsta, a powinna być taką, jak kleik, dolać wrzącej wody. Zaprawić masłem i żółtkami, licząc po 1 żółtku na osobę. Jest to bardzo pożywna zupa dla chorych i dzieci.






Grochówka
Ugotować smak z różnej włoszczyzny i oddzielnie ugotować 400 gr. 
Grochu .
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o niania dla dzieci to odwiedź stronę http://nianiatrojmiasto.pl/jak-to-dziala.html Gdy jedno i drugie jest już gotowe, przecedzić smak, groch prze- trzeć przez durszlak, zmieszać razem, posolić do smaku, zapalić mąką, wsypać majeranku, zagotować i podać z pszennemi grzankami.