-->
Prosie
pieczone
Prosię
młode, tłuste (najlepsze takie, które jeszcze sarno nie jadło),
wytrzeć mocno solą z wierzchu i we środku, nafaszerować
farszem, zrobionym . Jeśli chcesz wiedzieć więcej o miejsca na nocleg Krynica Zdrój to odwiedź stronę http://noclegikrynicazdroj.pl/apartament.html z podróbek prosięcia, które
obgotować, usiekać, dodać masła łyżkę, tartej bułki, parę
jaj surowych, pieprzu, drobnych rodzynków czarnych- i cukru do
smaku, nadziać tym farszem prosię i zaszyć; podłożyć łuczywa
na krzyż, piec w piecu na brytwannie z nóżkami podkurczonemi,
smarując kawałkiem słoniny; niektórzy wsadzając do pieca, skórkę
wódką smarują, aby była cała krucha, ale kiedy prosię 'tłuste
i, często smaruje się słoniną, a piec gorący, to będzie bardzo
krucha i bez wódki; jak się prosię dobrze zrumieni i skórka na
niem sucha, wyjąć rozebrać i dawać na stół.
Prosie
pieczone z farszem pasztetowym.
Prosie
z kaszą
Prosię
młode nafaszerować farszem z kaszy gry- czanej ugotowanej na sypko
z pół funtem młodej Prosię z kaszą. słoninki, pokrajanej w
drobną kostkę. Faszero-wać kaszą nie zupełnie dogotowaną, gdyż
w prosiaku dojdzie.Jeśli chcesz wiedzieć więcej o język niemiecki tłumaczenie to odwiedź stronę http://lingua-projekt.pl/biznes.html Przed faszerowaniem kaszę trochę Dalej
postąpić, jak wyżej.
kotlety bite
Kawałek schabu pokrajać na kotlety, licząc, jedno żeberko na
kotlet, mocno i cienko zbić, posolić, Kotlety bite. obtarzać w
mące, umaczać w jajku rozbitem, posypać tartą przesianą bułką
i smażyć na rozpalonem maśle lub smalcu. Gdy kotlety zrumienią
się na obydwie strony, odstawić na bok, by się wolno dosmażyły. Zobacz też Kotlety podać, podlane masłem, z kapustą i kartoflami.