środa, 16 października 2013

Z mojej kuchni

Trzy szklanki, gęstego mleka (dobrze jest dać na pół ze śmietanką)) zagotować z ćwiercią laseczki wanilji i łyżką cukru. Namoczyć 7 listków żelatyny Mleczko. w zimnej wodzie i dodać do mleka. Utrzeć 3   żółtka z 2 łyżkami cukru, dodać połowę białek do żółtek, wy-mieszać •i wlać do cokolwiek przestudzonego mleka i zagotować mieszając ciągle. Jak tylko zacznie gęstnieć, zdjąć, przecedzić, wybić trzepaczką, wlać do foremki, zwilżonej wodą i obsypanej cukrem. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o piękne dekoracje ślubne Warszawa to odwiedź stronę http://bellafiori.pl/kwiaciarnia-kwiaty-warszawa-oferta.html  II SPOSÓB: 2 szklanki mleka zagotować z wa-nilją, zmieszać z 3 żółtkami ubitemi do białości z' cukrem waniljowym wlać w formę wysmarowaną oliwą, wstawić w gorącą wodę i, gotować, lub też wlać w zwilżone wodą filiżan-ki i gotować również na parze albo wstawić do piecyka.
 Dziesięć jabłek, antonówek, upiec w piecu a następ-nie przetrzeć przez sito.. Gdy ostygną, wsypać   200 gr. (pół funta) miałkiego cukru, a jeżeli jabłka Krem jabłkowy. duże, to 300 gr.Jeśli chcesz wiedzieć więcej o kompleksowa organiacja spływów kajakowych to odwiedź stronę http://splywy-kajakowe.org.pl/kontakt.html  (trzy czwarte funta), kawałek   wanilji utłuczonej z cukrem, 6 listków żelatyny, rozpuszczonej w gorącej wodzie i przestudzonej, ubijać to, aż zbieleje, 4 białka ubić na pianę, wymieszać razem, włożyć w formę, oliwą wy-smarowaną, lub zwilżoną wodg i obsypaną cukrem i wsławić na lód albo wynieść do piwnicy. 18 400 gr. (funt) żurawin zalać 5 — 6 szklankami wody i na ostrym ogniu raz zagotować. Zagołować przetrzeć przez sito i jeszcze) raz przecedzić. Kisiel z żurawin. Płyn ten wlać do rondla, wsypać 200 gr. (pół   funta) cukru, wcisnąć soku z cytryny i zagotować. Zaprawić 5 lub,6 łyżeczkami mąki kartoflanej, rozbitej z zimną wodą, wlać
do gotującego się płynu, szybko łyżką mieszając, zagotować i wylać do salaterki. Podaje się z mlekiem.  Jeśli chcesz wiedzieć więcej o hurtownia wiśni to odwiedź stronę http://goldfruit.eu/hurtownia-owocow-oferta.html  UWAGA: Kisiel żurawinowy .in,De powinien się długo zoTować, gdyż byłby mętny.

1 19 W ten sam sposób, co poprzedni, gotuje się kisiel z malin i wisien, z tą różnicą, że na 4 szklanki wody. Kisiel z malin malin i wisien wziąć 600 gr. (11/210. Wiśnie dry-1 wiśni. lowane wrzuca się do wody posłodzonej, dodaje   się sok z cytryny i, nie przecedzając, zaprawia się mąką kartoflaną.  Zobacz też