Trzy szklanki, gęstego mleka (dobrze jest dać na pół ze
śmietanką)) zagotować z ćwiercią laseczki wanilji i łyżką cukru. Namoczyć 7
listków żelatyny Mleczko. w zimnej wodzie i dodać do mleka. Utrzeć 3 żółtka z 2 łyżkami cukru, dodać połowę białek
do żółtek, wy-mieszać •i wlać do cokolwiek przestudzonego mleka i zagotować
mieszając ciągle. Jak tylko zacznie gęstnieć, zdjąć, przecedzić, wybić
trzepaczką, wlać do foremki, zwilżonej wodą i obsypanej cukrem. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o piękne dekoracje ślubne Warszawa to odwiedź stronę http://bellafiori.pl/kwiaciarnia-kwiaty-warszawa-oferta.html II SPOSÓB: 2
szklanki mleka zagotować z wa-nilją, zmieszać z 3 żółtkami ubitemi do białości
z' cukrem waniljowym wlać w formę wysmarowaną oliwą, wstawić w gorącą wodę i,
gotować, lub też wlać w zwilżone wodą filiżan-ki i gotować również na parze
albo wstawić do piecyka.
Dziesięć jabłek, antonówek,
upiec w piecu a następ-nie przetrzeć przez sito.. Gdy ostygną, wsypać 200 gr. (pół funta) miałkiego cukru, a
jeżeli jabłka Krem jabłkowy. duże, to 300 gr.Jeśli chcesz wiedzieć więcej o kompleksowa organiacja spływów kajakowych to odwiedź stronę http://splywy-kajakowe.org.pl/kontakt.html (trzy czwarte funta), kawałek wanilji utłuczonej z cukrem, 6 listków
żelatyny, rozpuszczonej w gorącej wodzie i przestudzonej, ubijać to, aż
zbieleje, 4 białka ubić na pianę, wymieszać razem, włożyć w formę, oliwą
wy-smarowaną, lub zwilżoną wodg i obsypaną cukrem i wsławić na lód albo wynieść
do piwnicy. 18 400 gr. (funt) żurawin zalać 5 — 6 szklankami wody i na ostrym
ogniu raz zagotować. Zagołować przetrzeć przez sito i jeszcze) raz przecedzić.
Kisiel z żurawin. Płyn ten wlać do rondla, wsypać 200 gr. (pół funta) cukru, wcisnąć soku z cytryny i zagotować.
Zaprawić 5 lub,6 łyżeczkami mąki kartoflanej, rozbitej z zimną wodą, wlać
do gotującego się płynu, szybko łyżką mieszając, zagotować i
wylać do salaterki. Podaje się z mlekiem. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o hurtownia wiśni to odwiedź stronę http://goldfruit.eu/hurtownia-owocow-oferta.html UWAGA: Kisiel żurawinowy .in,De
powinien się długo zoTować, gdyż byłby mętny.
1 19 W ten sam sposób, co poprzedni, gotuje się kisiel z
malin i wisien, z tą różnicą, że na 4
szklanki wody. Kisiel z malin malin i wisien wziąć 600 gr. (11/210. Wiśnie
dry-1 wiśni. lowane wrzuca się do wody posłodzonej, dodaje się sok z cytryny i, nie przecedzając,
zaprawia się mąką kartoflaną. Zobacz też